ΝΕΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Προσχολικό Κέντρο Αθηνών

Βασικές Αρχές Λειτουργίας του Π.Κ.Α.

Αγαπητοί γονείς,

Μαζί με τις ευχές μας για καλή σχολική χρονιά και υγεία είναι σκόπιμο να ενημερωθείτε για ορισμένες βασικές αρχές λειτουργίας του Προσχολικού Κέντρου Αθηνών (υπό φυσιολογικές συνθήκες) και να επισημανθούν και να τηρούνται κάποια σημεία τα οποία είναι σημαντικά για την καθημερινή δουλειά με τα παιδιά. 

·     Το Προσχολικό Κέντρο λειτουργεί από Δευτέρα έως Πέμπτη 7.00-15.30 και την Παρασκευή 7.00-15.00. Αντίστοιχα 15.30-16.00 και 15.00-15.30 παρέχεται ανά Μονάδα δυνατότητα φύλαξης με αίτηση του γονιού προς τη Διεύθυνση για τα παιδιά που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τα σχολικά λεωφορεία. Μετά το πέρας του ωραρίου απαγορεύεται η παραμονή των παιδιών στους χώρους του Προσχολικού Κέντρου. Το σχολείο παραμένει κλειστό το μήνα Αύγουστο για την συντήρηση και απολύμανση των εγκαταστάσεων και δυο ημέρες (εκτός των αργιών) τα Χριστούγεννα και το Πάσχα για την απολύμανση μετά από σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Οι αργίες που τηρούνται είναι αυτές που ισχύουν και στην ΤτΕ. 

·      Το ειδικευμένο προσωπικό, το προσαρμοσμένο στις ανάγκες των παιδιών περιβάλλον και το πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό αποτελούν τους βασικούς παράγοντες για την υλοποίηση του παιδαγωγικού προγράμματος με στόχο να αισθανθούν τα παιδιά αγάπη και ασφάλεια ώστε να εξελιχθούν σωματικά, συναισθηματικά, νοητικά, ψυχοκινητικά, ηθικά, αισθητικά. 

·     Η μεταφορά των παιδιών προς και από το Προσχολικό Κέντρο γίνεται κυρίως με τα σχολικά λεωφορεία μας. Στόχος μας είναι η ασφαλής μετακίνηση των παιδιών, η κατά το δυνατόν μικρότερη χρονική παραμονή τους μέσα στα σχολικά καθώς και η εξυπηρέτηση όλων των παιδιών. Οι προγραμματισμένες ώρες παραλαβής και παράδοσης και τα ακριβή σημεία, ο τρόπος επικοινωνίας καθώς και οι οδηγίες, ώστε η μετακίνηση των παιδιών να γίνεται χωρίς προβλήματα και να είναι ένα ευχάριστο μέρος της καθημερινότητας τους, παραδίδονται γραπτά στους γονείς πριν την έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς. 

·   Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους τα παιδιά δεν επιτρέπεται να φέρουν τρόφιμα ή παγουρίνο με πόσιμο νερό διότι υπάρχει κίνδυνος πνιγμονής. Σε περίπτωση ανάγκης υπάρχει στο σχολικό νερό και ποτηράκια μιας χρήσης. 

·   Τα παιδιά που μεταφέρονται από τους γονείς πρέπει να βρίσκονται στο σχολείο έως τις 9.30 π.μ. και να παραδίδονται στην Υπεύθυνη ή στην παιδαγωγό της Μονάδας τους. 

·        Η αποχώρηση των παιδιών με τους γονείς γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και με διαρκή μέριμνα του συνοδού αμέσως μετά την παραλαβή τους.

Σε περίπτωση που κάποιο άλλο άτομο παραλάβει το παιδί σας από την Μονάδα πρέπει να επιδεικνύει ταυτότητα και να έχει ήδη ενημερωθεί η Υπεύθυνη της Μονάδας από τους γονείς του παιδιού γι αυτή την αλλαγή. 

·     Η τηλεφωνική επικοινωνία με την Υπεύθυνη ή την παιδαγωγό της Μονάδας που φιλοξενείται το παιδί σας, παρακαλούμε να πραγματοποιείται πριν τις 9.00 το πρωί και 13.30 –14.30 το μεσημέρι, για να μη διακόπτεται το παιδαγωγικό πρόγραμμα. 

·        Κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς οργανώνονται για τους γονείς απογευματινές συναντήσεις:

-         Ομαδική συνάντηση ανά Μονάδα.

Πλήρης ενημέρωση των γονέων από την Υπεύθυνη για το παιδαγωγικό πρόγραμμα και τους στόχους μας (τον Οκτώβριο)

-         Τρεις συναντήσεις –ατομικά ραντεβού.

Ενημέρωση από τους παιδαγωγούς για την εξέλιξη του κάθε παιδιού (Νοέμβριο, Φεβρουάριο, Μάιο)

-          Ομαδικές συναντήσεις για την ανάπτυξη ενημερωτικών ή παιδαγωγικών αλλά και πολιτιστικών θεμάτων. 

·       Για όλες τις συναντήσεις, ενημερώσεις, εκδηλώσεις προηγείται έγκαιρη ενημέρωση. Εκτός από τις προγραμματισμένες συναντήσεις οι γονείς μπορούν ελεύθερα να επισκεφθούν το χώρο και να συνεργαστούν με την Υπεύθυνη της Μονάδας ή την παιδαγωγό του παιδιού τις πρωινές ώρες, κατόπιν ραντεβού.

 

·    Το Προσχολικό Κέντρο σε συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία του Ταμείου Υγείας παρέχει με την παρουσία ψυχολόγου στο χώρο μας, συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ψυχολογικής υποστήριξης παιδιών και γονέων σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό προσωπικό.

 

·        Σε όλα τα παιδιά του Προσχολικού Κέντρου παρέχεται ιατρική φροντίδα από την παιδίατρο κ.Ιωάννα Λαϊνά που βρίσκεται στο χώρο 2 ώρες καθημερινά.

·   Η παιδίατρος εξετάζει τα παιδιά εφόσον αρρωστήσουν κατά την διάρκεια της ημέρας, χωρίς να υποκαθιστά τον οικογενειακό παιδίατρο. 

·        Εφόσον αρρωστήσει το παιδί στο χώρο του Προσχολικού Κέντρου ειδοποιούνται οι γονείς για την παραλαβή του. 

·        Σε περίπτωση λοιμώδους νοσήματος είναι απαραίτητο οι γονείς να ενημερώσουν έγκαιρα το σχολείο. 

·   Οι παιδαγωγοί δεν χορηγούν φάρμακα στα παιδιά. Σε περίπτωση όμως που κάποια θεραπευτική αγωγή είναι απαραίτητο να συνεχιστεί στο σχολείο τότε οι γονείς είναι υποχρεωμένοι να παραδίδουν το φάρμακο στην συνοδό του σχολικού ή στην παιδαγωγό του με πλήρεις πληροφορίες γραπτές για την ώρα χορήγησης και την δοσολογία.

Η ίδια διαδικασία πρέπει να τηρείται για τα αντικουνουπικά, αλοιφές, εισπνοές και ό,τι άλλο σκεύασμα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τα παιδιά. 

·        Στα παιδιά του Προσχολικού Κέντρου παρέχονται καθημερινά πρωινό, μεσημεριανό φαγητό και απογευματινό. 

·        Το περιεχόμενο των γευμάτων καθορίζεται από το μάγειρα και την παιδίατρο σε συνεργασία με τη Διεύθυνση και Διατροφολόγο του Ταμείου Υγείας. Το διαιτολόγιο διανέμεται στους γονείς των παιδιών στις αρχές κάθε μήνα και πληροί τις απαραίτητες προδιαγραφές που βασίζονται στις απόψεις μιας υγιεινής διατροφής. Για το λόγο αυτό παρακαλούμε να αποτρέπετε τη διάθεση των παιδιών να φέρνουν από το σπίτι κάτι φαγώσιμο (καραμέλες, τσίχλες κ.λ.π) για να μοιραστούν με κάποιο φίλο τους. Αν δεν μπορείτε να το αποφύγετε φροντίστε να βρείτε κάτι υγιεινό και όχι επικίνδυνο γι αυτή την ηλικία ώστε να μοιράσει σε όλα τα παιδιά του δωματίου του. 

·        Έχει ήδη καθιερωθεί και αρέσει πολύ στα παιδιά να γιορτάζουν τις ονομαστικές γιορτές και τα γενέθλια τους στο χώρο του σχολείου τις πρωινές ώρες. Για την καλύτερη οργάνωση της γιορτής αυτής θα θέλαμε να μας ενημερώνετε τουλάχιστον 2 ημέρες πριν. Για την εύρυθμη λειτουργία του παιδαγωγικού προγράμματος παρακαλούμε να στέλνετε ατομικά κεράσματα (όχι τούρτα). Επίσης, μη φέρνετε δώρα γενεθλίων διότι δημιουργούνται προβλήματα και ανταγωνισμοί. 

·   Ο στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την τάση που έχει το παιδί να φροντίζει και να προσέχει τα ρούχα του και να είναι το ίδιο υπεύθυνο γι’ αυτά. Πολλές φορές όμως τα ρούχα μπερδεύονται, χάνονται, γι’ αυτό θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε να μαρκάρετε το όνομα του παιδιού στα μπουφάν, στις ζακέτες αλλά και στην τσάντα του. Επίσης, μην ξεχνάτε να του ράβετε ένα κρεμασταράκι για να κρεμάει τη ζακέτα ή το μπουφάν του.

 

·       Διαλέγετε, όσο πιο απλά ρούχα μπορείτε και να αποφεύγετε στενά παντελόνια με ζώνες ή τιράντες που ενοχλούν τα παιδιά και δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, να χαρούν το παιχνίδι τους, να αποκτούν την αυτονομία τους.

 

·  Πολλά παιδιά φορούν κάποια κοσμήματα π.χ. ταυτότητες χρυσές, βαπτιστικούς σταυρούς που αν και κατανοούμε την συναισθηματική τους σχέση με αυτά, είμαστε υποχρεωμένοι να σας αναφέρουμε 2 βασικούς κινδύνους που διατρέχουν:

α. υπάρχει κίνδυνος τα κοσμήματα να χαθούν την ώρα που τα παιδιά παίζουν, ή το ίδιο το παιδί να χαρίσει σε κάποιο άλλο το κόσμημα του

β. την ώρα που τα παιδιά κάνουν γυμναστική τρέχουν, σκαρφαλώνουν, παίζουν, κάποιο άλλο παιδί μπορεί να τραβήξει την αλυσίδα, με αποτέλεσμα να προκληθεί τραυματισμός. 

·       Πολλά παιδιά φέρνουν από το σπίτι τους κάποιο παιχνίδι για να παίξουν με τους φίλους τους. Κατανοούμε και πάλι την ανάγκη αυτή του παιδιού αλλά όταν συμβεί αυτό στο χώρο δημιουργεί έντονο πρόβλημα στην ομάδα π.χ. πολλά παιδιά διεκδικούν το ίδιο παιχνίδι. Γι αυτό παρακαλούμε να μην τους το επιτρέπετε. Άλλωστε το σχολείο έχει πλούσιο υλικό και πολλές δραστηριότητες ώστε να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών. 

·   Αυτό που τα παιδιά μπορούν να μεταφέρουν στο σχολείο κυρίως στην προσαρμογή είναι κάποιο αντικείμενο (ζωάκι, πανάκι, μαξιλαράκι) μαλακό και ακίνδυνο που έχουν ανάγκη για τον ύπνο τους. 

·     Σας παρακαλούμε να ελέγχετε με διακριτικό τρόπο την τσάντα του παιδιού, ώστε να μη μεταφέρει πράγματα. Εάν το παιδί επιμένει επικοινωνήστε μαζί μας για να το αντιμετωπίσουμε. 

Σας ευχαριστούμε για τη συνεργασία και πιστεύουμε ότι και οι δύο μαζί, οικογένεια και σχολείο, θα συμβάλλουμε στην σωστή εξέλιξη των παιδιών μας.

 Σας ευχόμαστε καλή σχολική χρονιά

 

Άννα Ελευθερίου                 Μαριλένα Γκολφίδη                      Ιωάννα Τενεκίδου

 

Αναπλ.Γεν.Επόπτη           Υπ. Παιδ/κου Προγρ/τος            Υπ. Παιδ/κου Προγρ/τος

                                                                                                  Νηπιαγωγείου

Συνημμένα

Attachments

Categories