ΝΕΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Ιατρικά Αρθρα

Γαστρεντερολογικές Εξετάσεις, Τι πρέπει να γνωρίζετε

Μιχάλης Σ Οικονόμου BSc, MD, PhD
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Γαστρεντερολόγος-Ηπατολόγος Α.Τ.Π.Σ.Υ.Τ.Ε.

Η διερεύνηση νοσημάτων  που σχετίζονται με το  Πεπτικό Σύστημα  περιλαμβάνει  την κλινική εκτίμηση, εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις  και πιθανά  ενδοσκόπηση του ανώτερου  και κατωτέρου πεπτικού σωλήνα  με σκόπο την θεραπευτική  αντιμετώπιση.  Πολλά προβλήματα του Πεπτικού συστήματος μπορεί να διευθετηθούν με μία ή περισσότερες κλινικές εκτιμήσεις ενώ σε αρκετές  περιπτώσεις απαιτείται ένας συνδυασμός εξετάσεων. Η πλειοψηφία των εργαστηριακών απεικονιστικών εξετάσεων διεκπαιρεώνονται στο χώρο του ταμείου μας, ενώ άλλες σε συμβαλλόμενα Δημόσια και Ιδιωτικά Θεραπευτήρια , σε Ιδιωτικά κέντρα και Ιατρεία. Σε κάθε περίπτωση, μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων  μία νέα κλινική εκτίμηση  με ένα νέο ραντεβού  είναι απαραίτητη.

Ειδικότερα για τις ενδοσκοπικές εξετάσεις ανωτέρου και κατωτέρου πεπτικού. Η εξέταση εκλογής για το ανώτερο πεπτικό  είναι η Γαστροσκόπηση και περιλαμβάνει την ενδοσκόπηση του οισοφάγου, στομάχου καθώς  και την πρώτη και δεύτερη μοίρα του δωδεκαδακτύλου. Η εξέταση εκλογής του κατωτέρου Πεπτικού είναι η Κολονοσκόπηση και περιλαμβάνει την ενδοσκόπηση του Παχέος εντέρου και επι ενδείξεων τον τελικό ειλέο.

Η εξέταση του λεπτού εντέρου , όταν υπάρχουν οι ανάλογες ενδείξεις γίνονται σήμερα είτε με ακτινολογικές -απεικονιστικές μεθόδους είτε με την χρήση της ενδοσκοπικής κάψουλας.

Προς το παρόν οι ενδοσκοπικές εξετάσεις πραγματοποιούνται σε συμβεβλημένα Δημόσια και Ιδιωτικά Νοσοκομεία σε Ενδοσκοπικά Κέντρα και Ιατρεία σύμφωνα με την επιλογή του ασφαλισμένου.

Η προετοιμασία για την Γαστροσκόπηση περιλαμβάνει απλά  νηστεία την ημέρα της εξέτασης. Για την Κολονοσκόπηση απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο “καθαρισμός” του εντέρου. Συνιστάται ελαφρά δίαιτα το προηγούμενο διήμερο και λήψη καθαρκτικών την προηγούμενη μέρα της εξέτασης, σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού. Το προγραμματισμένο ραντεβού για ενδοσκόπηση είναι καλό να επιλέγεται μέρες και ώρες που δεν θα έχετε  ιδιαίτερο εργασιακό φόρτο, ώστε την ίδια μέρα μετά την εξέταση, να μην απαιτείται  το μέγιστο των δυνάμεων σας.

Κατά την προσέλευση στην ενδοσκοπική εξέταση οι εξεταζόμενοι,  ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι, είναι καλό να συνοδεύονται από συγγενικό  ή φιλικό άτομο μια και η χορήγηση αναισθητικών και αναλγητικών φαρμάκων καθώς και η προετοιμασία, ενίοτε  μπορούν να προκαλέσουν παροδική αδυναμία . Και οι δύο εξετάσεις,  στην πλειοψηφία των  Κέντρων και Ιατρείων , πραγματοποιούνται σήμερα μετά χορήγηση ήπιων αναισθητικών ή και αναλγητικών φαρμάκων. Τα φάρμακα αυτά προκαλούν ήπια καταστολή  (τη λεγόμενη φαρμακευτική μέθη) και επιτρέπουν στον ασθενή την καλύτερη δυνατή ανοχή στην ενδοσκόπηση και στον ιατρό την δυνατότητα να πραγματοποιήσει με μεγαλύτερη πληρότητα και αξιοπιστία την εξέταση.

Μετά το πέρας της εξέτασης οι πλειοψηφία των ασθενών δεν είναι σε θέση να θυμούνται τις ιατρικές οδηγίες  και είναι απαραίτητο  να καθοριστεί ένα νέο κλινικό ραντεβού για την επίτευξη  βέλτιστου  διαγνωστικού και θεραπευτικού αποτελέσματος. Η οδήγηση επίσης, μετά την ολοκλήρωση  της εξέτασης, πρέπει να αποφεύγεται αυστηρά καθώς υπάρχει μείωση των αντανακλαστικών .Μία ώρα μετά το τέλος της εξέτασης συνιστάται στον εξεταζόμενο ,εφόσον το επιθυμεί, ελαφρά διατροφή.

Στο τέλος της εξέτασης ο ασθενής παραλαμβάνει την ενδοσκοπική έκθεση και φωτογραφική αποτύπωση των ευρημάτων . Στις περισσότερες περιπτώσεις κατά την διάρκεια της επέμβασης πραγματοποιούνται βιοψίες  είτε για ιστολογική διάγνωση είτε για λειτουργικές δοκιμασίες (π.χ. Δοκιμασία ουρεάσης -CLO test ). Οι εξετάσεις αυτές μπορεί να απαιτούν μία ή περισσότερες μέρες για να ολοκληρωθούν και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της  διάγνωσης.Ο ασθενής πρέπει να αναζητήσει τις εξετάσεις αυτές από το Κέντρο ή το Ιατρείο που πραγματοποιήθηκαν και να τις συμπεριλάβει στον Ιατρικό του φάκελο.

Στις περιπτώσεις που συνυπάρχει ιστολογική εξέταση  το ραντεβού πρέπει να πραγματοποιείται αφού παραληφθεί και αυτή ή εξέταση. Το κλινικό ραντεβού μπορεί να πραγματοποιηθεί ως προς το Γαστρεντερολογικό Ιατρείο του Ταμείου μας άμεσα ως έκτακτο ραντεβού.

Με βάση την διεθνή και ελληνική εμπειρία  η εφαρμογή απλών κανόνων, η μεγάλη τεχνολογική εξέλιξη στην ενδοσκόπηση  και συνεχιζόμενη εκπαίδευση των  ιατρών έχει συμβάλλει  καθοριστικά στην επιτυχή αντιμετώπιση των γαστρεντερολογικών νοσημάτων και στην μείωση επιπλοκών και λαθών.

Categories