ΝΕΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Προσχολικό Κέντρο Αθηνών

Κόκκινο Δωμάτιο-Μονάδα 4- Νηπιαγωγείο Α.Τ.Π.Σ.Υ.Τ.Ε

Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2021

«Ο Γαλαξίας μας» Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2021 #WROHellas

Η δύσκολη φετινή χρονιά, διέκοψε πολλές φορές τις δια ζώσης συναντήσεις της τάξης μας, παρόλα αυτά προσπαθήσαμε και μέσω της τηλεκπαίδευσης να ασχοληθούμε με θέματα που ενδιέφεραν τα ίδια τα παιδιά. Έτσι ξεκίνησε και το σχέδιο εργασίας μας (project), όταν, σε μια διαδικτυακή μας συνάντηση, τα παιδιά εξέφρασαν την επιθυμία τους να ασχοληθούμε με το διάστημα. Δε χάσαμε καιρό και δημιουργήσαμε ένα ψηφιακό ιστόγραμμα μέσω της εφαρμογής “coggle.it”, αφού η φυσική μας παρουσία στην τάξη θα αργούσε να έρθει. Ακόμα και εξ αποστάσεως προσπαθήσαμε να εφαρμόσουμε την ίδια μεθοδολογία ερευνητικής διαδικασίας με τα παιδιά (πρότερες γνώσεις, ερωτήματα προς διερεύνηση, υποθέσεις, αναζήτηση και επιχειρηματολογία).

Δύο μήνες ασχοληθήκαμε με τα ερωτήματα των παιδιών σχετικά με το Γαλαξία και οι γνώσεις των παιδιών αλλά και οι δικές μας εξειδικεύθηκαν γύρω από το θέμα. Μέσω της αναζήτησης των ερωτημάτων τους, μάθαμε και εμείς οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί  επιστημονικά ζητήματα για τα οποία δεν είχαμε φανταστεί ότι θα ασχοληθούμε, όπως: Τί είναι οι πλανήτες (δομή, θερμοκρασία), Πώς δημιουργήθηκε το σύμπαν; Πόσους δορυφόρους έχει κάθε πλανήτης; Ποιοι είναι οι νανοπλανήτες; Υπάρχει άλλη ζωή στο ηλιακό σύστημα; Τί φοράνε οι αστροναύτες; Πώς προπονούνται για το διάστημα; Ποια είναι η διαφορά του κομήτη, του μετεωρίτη και του αστεροειδή; Πόσους αστερισμούς έχουμε ανακαλύψει; κ.α. Επιπλέον ακούσαμε και τους «ήχους» των πλανητών σύμφωνα με τα ειδικά μηχανήματα της NASA και ηχογραφήσαμε τους δικούς μας ήχους για τους φανταστικούς μας πλανήτες! Ακόμα και τα ονόματα των πλανητών μάθαμε στα αγγλικά!

Όταν επιστρέψαμε στην τάξη μας μετά από ένα μεγάλο διάστημα απουσίας… το ενδιαφέρον για τον γαλαξία δεν είχε μειωθεί. Έπρεπε να ξεναγήσουμε το ρομπότ μας Έξυπνη Μέλισσα στο γαλαξία μας και να της μάθουμε ότι ήδη ξέρουμε. Παράλληλα πληροφορηθήκαμε ότι ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2021- WRO  για το Νηπιαγωγείο είχε ως θέμα το Γαλαξία. Η διαστημική μακέτα-πίστα που κατασκεύασαν τα παιδιά για να προγραμματίσουν τη Μελισσούλα αποτέλεσε την τελική αξιολόγηση του project μας. Τα παιδιά ψήφισαν τι από όλα αυτά που είχαμε ασχοληθεί ήθελαν να επισημάνουν στη μελισσούλα. Αφού κατασκεύασαν τη διαστημική μακέτα-πίστα, το ρομπότ απέφυγε τους εξωγήινους που έκαναν εισβολή στον Κρόνο, είδε τον ήλιο από την κατάλληλη απόσταση για να μην καεί, πήγε μέχρι τους Νανοπλανήτες και συνάντησε τους δορυφόρους του Άρη (Φόβο και Δείμο). Ευτυχώς δεν τόλμησε να πλησιάσει τη Μαύρη Τρύπα. Η τελευταία του στάση πριν την μεγάλη του έξοδο, ήταν ο πλανήτης Γη.

Το συγκεκριμένο σχέδιο εργασίας αναπτύχθηκε βιωματικά και διαθεματικά, έτσι προσεγγίστηκαν ολιστικά όλες οι θεματικές ενότητες του Αναλυτικού Προγράμματος (Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσικές επιστήμες, Προσανατολισμός και Xωρικές έννοιες, Τέχνες, Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνία).

Για να δείτε το βίντεο του διαγωνισμού και τις φωτογραφίες της εκπαιδευτικής δράσης, επισκεφτείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://blogs.sch.gr/nipatpsyte/2021/06/02/panellinios-diagonismos-ekpaideytikis-rompotikis-2021-o-galaxias-mas-wrohellas/

Σερίφη Γεωργία  - Κορμά Μαρία

Νηπιαγωγοί, Κόκκινο Δωμάτιο – Μονάδα 4

Categories