ΝΕΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Ανακοινώσεις Δ.Σ. - Εγκύκλιοι

Οδηγίες για την Εποχική Γρίπη 2020-2021 – Αντιγριπικός Εμβολιασμός

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η  Ν ο  2 0

 

Θέμα: «Οδηγίες για την Εποχική Γρίπη 2020-2021 – Αντιγριπικός Εμβολιασμός»

 

Αγαπητοί ασφαλισμένοι,

Η γρίπη είναι μια μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού συστήματος.

Η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.

Σε συνέχεια της Ανακοίνωσης Νο 18, το Ταμείο μας, στο πλαίσιο της προσφοράς κοινωνικών υπηρεσιών που εντάσσονται στο Πρόγραμμα Προληπτικής Ιατρικής, χορηγεί δωρεάν το αντιγριπικό εμβόλιο, για την περίοδο 2020-2021.

Το Δ.Σ. αφουγκραζόμενο την αυξημένη ζήτηση αντιγριπικών εμβολίων, πολύ νωρίς (Φεβ’ 2020) προέβη  στην παραγγελία 3.000 τμχ. και παρά την αυξημένη ζήτηση κατόρθωσε να τα εξασφαλίσει.

Ειδικά για φέτος και λόγω πάντα της αυξημένης ζήτησης, θα δοθεί προτεραιότητα σε ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων. Σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης των εμβολίων, αυτά θα χορηγηθούν-κατά προτεραιότητα-σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και του Υπουργείου Υγείας.

Όλοι οι εμβολιασμοί των εμβολίων που έχει προμηθευτεί το Ταμείο, θα διενεργούνται εντός των δομών αυτού.

 

Σύμφωνα με σχετική Εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, το αντιγριπικό εμβόλιο θα χορηγείται κατά προτεραιότητα στις ομάδες ασφαλισμένων που αναφέρονται στο απόσπασμα Εγκ. Υ.Υ. 29.9.2020 στο τέλος της παρούσας Ανακοίνωσης.

Οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου από την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου και θα πραγματοποιούνται καθημερινά από τις 08:00 έως και 15:00 στα κατά τόπους ιατρεία του Ταμείου Υγείας, μετά από ραντεβού στα πιο κάτω τηλέφωνα.

 

Ø  Για τους εν ενεργεία στο Κεντρικό Κατάστημα και στο Χαλάνδρι

o   Στα  Ιατρεία εντός του Κεντρικού Καταστήματος (στο ισόγειο της οδού Ομήρου 5 -τηλ. 210-3203047). Στα Πολυϊατρεία Χαλανδρίου (Ι.Ε.Τ.Α. -τηλ. 210-6170518, ΜΗΚΕΧΑ -τηλ. 210-6799416, ΚΕΠΕΔΙΧ –τηλ. 210-6709238).

 

Ø  Για τους συνταξιούχους που διαμένουν στην Αθήνα

o   Στα Πολυϊατρεία του Ταμείου Υγείας (Ομήρου 4, 2ος όροφος, τηλ. 210 3204910-4911)

 

Ø  Στο Υποκατάστημα Θεσσαλονίκης και στο ΚΕΠΕΔΙΧ οι ασφαλισμένοι θα απευθύνονται στα κατά τόπους Ιατρεία και στα τηλ. 2310 591218 και 2310 026067, αντίστοιχα.

 

Ø  Στο Υποκατάστημα της Πάτρας οι ασφαλισμένοι θα απευθύνονται στο Πολυϊατρείο της ΟΑΤΥΕ τηλ.: 2610 242780-1.

 

Ø  Στα υπόλοιπα Υποκαταστήματα, Θυρίδες και Πρακτορεία οι Γραμματείς των Τοπικών Επιτροπών του Α.Τ.Π.Σ.Υ.Τ.Ε. θα πρέπει :

            α) Να φροντίσουν για τη διανομή της ανακοίνωσης στους ασφαλισμένους.

β) Να εξοφλούν τη δαπάνη αγοράς του εμβολίου η οποία και θα καταβάλλεται στους ασφαλισμένους χωρίς συμμετοχή. Για την προμήθεια και εξόφληση του εμβολίου, απαιτείται συνταγογράφηση αυτού.

 

Η συνταγογράφηση του εμβολίου θα διεξαχθεί ως εξής:

Αθήνα-Θεσσαλονίκη

α) Οι εν ενεργεία ασφαλισμένοι που χρήζουν εμβολιασμού και δεν θα εμβολιάζονται εντός των δομών του Ταμείου, θα μπορούν να συνταγογραφούν το εμβόλιο από τους συνεργάτες ιατρούς του ΑΤΠΣΥΤΕ.

β) Οι συνταξιούχοι που χρήζουν εμβολιασμού και δεν θα εμβολιάζονται εντός των δομών του Ταμείου, θα μπορούν να συνταγογραφούν το εμβόλιο από τους συνεργάτες ιατρούς του ΑΤΠΣΥΤΕ. Σε περίπτωση που είναι αδύνατη η προσέλευση στις δομές του Ταμείου, υπάρχει η δυνατότητα αποστολής της συνταγής κατ’ οίκον μέσω ταχυδρομείου τηλ. επικοινωνίας 2103204911 (Υποκαταστήματα, Θυρίδες και Πρακτορεία που ανήκουν στην Αθήνα) και 2310591218 (Υποκαταστήματα, Θυρίδες και Πρακτορεία που ανήκουν στη Θεσσαλονίκη).

Για τους χρονίως πάσχοντες ασφαλισμένους που βρίσκονται κλινήρεις, θα υπάρξει ειδική μέριμνα εμβολιασμού κατ’ οίκον, από κλιμάκια νοσηλευτών του Ταμείου Υγείας.   

Περιφέρεια

α) Υποκαταστήματα που εντός αυτών υπάρχει συνεργάτης ιατρός του ΑΤΠΣΥΤΕ για συνταγογράφηση και έλεγχο:

·         Ο συνεργάτης ιατρός θα συνταγογραφεί στους ασφαλισμένους που χρήζουν εμβολιασμού, στη φόρμα της συνταγής που θα αποσταλεί στους κατά τόπους Γραμματείς του Ταμείου και θα καταχωρεί σε κατάσταση συνολικά τις συνταγογραφήσεις, ώστε να καταγραφούν στο μητρώο του κάθε ασφαλισμένου.

β) Υποκαταστήματα που εντός αυτών δεν υπάρχει συνεργάτης ιατρός του ΑΤΠΣΥΤΕ για συνταγογράφηση και έλεγχο:

·         Με ευθύνη του Γραμματέα του ΑΤΠΣΥΤΕ θα συνταχθεί κατάσταση ασφαλισμένων που χρήζουν εμβολιασμού, σε συνεννόηση με τον Αρχίατρο του Ταμείου, η οποία και θα αποσταλεί ηλεκτρονικά στο e-mail του Ταμείου (ATPSYTEDS@ATPSYTE.GR), ώστε να συνταγογραφηθούν μαζικά και να αποσταλούν στους δικαιούχους.

 

Ο εμβολιασμός απευθύνεται σε ΟΛΑ τα ασφαλισμένα μέλη του Ταμείου Υγείας που χρήζουν αυτού.

 

Απόσπασμα Εγκ. Υ.Υ. 29.9.2020

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ

«Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:

1.      Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

2.      Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: ● Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα , χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. · Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή · Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη) · Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών · Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες) · Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα · Χρόνια νεφροπάθεια · Χρόνιες παθήσεις ήπατος · Νευρολογικά -νευρομυϊκά νοσήματα · Σύνδρομο Down

 3.      Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.

4.      Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.

5.      Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).

6.      Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης. 7. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης .

7.      Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.

8.      Άστεγοι.

9.      Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

 

Κατά προτίμηση ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες προ της ενάρξεως του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα (δηλαδή στα μέσα-μέχρι τέλος Νοεμβρίου).

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός γενικά περιλαμβάνει 1 μόνο δόση του εμβολίου ετησίως».

 

Σημειώνεται ότι έχει ήδη ληφθεί μέριμνα για τη συμπληρωματική προμήθεια εμβολίων και από άλλη φαρμακευτική εταιρεία.

Η ύπαρξη των ιώσεων μέσα στο χειμώνα είναι αναμενόμενη και ως επί τω πλείστον αντιμετωπίσιμη σε μεγάλο βαθμό, χωρίς επιπλοκές με  περιορισμό των συμπτωμάτων τους.

Σωστή πρόληψη και αντιμετώπιση κατόπιν εμφάνισης μιας ίωσης στον οργανισμό μας μέσω της κατάλληλης ιατρικής παρέμβασης, αποτελούν τις κατάλληλες ενέργειες, χωρίς αίσθημα φόβου και πανικού!

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

 

            Γεώργιος Καρασούλας                           Γεώργιος Γιαμπουράς     

 

Categories