ΝΕΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Ιατρικά Αρθρα

Ολική αρθροπλαστική γόνατος

Αναστάσιος Λιλικάκης
Χειρουργός Ορθοπεδικός Α.Τ.Π.Σ.Υ.Τ.Ε.

Η απόφαση για να αντικατασταθεί η άρθρωση του γόνατος περιλαμβάνει ζύγιση των κινδύνων της επέμβασης και των προσδοκόμενων οφελών. Ουσιαστικά, εάν το γόνατο σας είναι αρκετά κατεστραμμένο και δεν ανταποκρίνεται σε φαρμακευτική αγωγή τότε χρειάζεται αντικατάσταση. Η απόφαση είναι εύκολη εάν υποφέρετε πολύ και δεν μπορείτε να περπατήσετε μακρινές αποστάσεις, ειδικά εάν είστε μεγαλύτερης ηλικίας. Οι περισσότεροι άνθρωποι που υποβάλλονται σε ΟΑΓ είναι άνω των 70 ετών.

Η επέμβαση διαρκεί περί τη μία ώρα ανάλογα με την περίπτωση. Η τομή γίνεται επιμήκως στον άξονα του σκέλους, στην μέση γραμμή του γόνατος στην πρόσθια επιφάνεια του. Χρησιμοποιείται ίσχαιμος περίδεση στο ριζομήριο για την προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας, έτσι ώστε να μην υπάρχει αιμορραγία κατά την διάρκεια του χειρουργείου. Το τραύμα συνήθως κλείνεται με μεταλλικά ράμματα (clips) τα οποία και αφαιρούνται μερικές μέρες μετά το χειρουργείο. Συνήθως θα έχετε μία με δύο παροχετεύσεις οι οποίες θα αποχετεύουν από το αίμα για τις πρώτες 24 με 48 ώρες. Το τραύμα θα είναι καλυμμένο με γάζες και επιδέσμους.

Μετεγχειρητικά θα ξεκινήσετε ασκήσεις με την καθοδήγηση ενός εξειδικευμένου φυσιοθεραπευτή οι οποίες είναι εξαιρετικά σημαντικές για την επιτυχία της επέμβασης. Ένα γόνατο για να είναι λειτουργικό πρέπει να τεντώνει πλήρως και να λυγίζει τουλάχιστον σε ορθή γωνία. Αυτό κατά το ήμισυ επιτυγχάνεται στο χειρουργείο, αλλά κατά το άλλο ήμισυ επιτυγχάνεται με την σωστή μετεγχειρητική αποκατάσταση. Καθοριστικό παράγοντα αποτελούν οι επίμονες προσπάθειες του ίδιου του ασθενούς.

Συνημμένα

Attachments

Categories