ΝΕΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Νέος κορωνοϊός Covid-19

Τι είναι ο κοροναϊός και πώς να προστατευθείτε

Για ενημέρωση σας σχετικά με τα μέτρα πρόληψης μετάδοσης του κορωναϊού σας γνωρίζουμε τα εξής: Μέχρι τώρα δεν έχουμε κάποια επίσημα δεδομένα για τρόπους μετάδοσης, χρόνο επώασης (πόσος χρόνος απαιτείται από τη στιγμή που μπαίνει ο ιός στον οργανισμό μας μέχρι τη στιγμή που θα εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα, πόσο είναι το διάστημα που ο ασθενής μεταδίδει τον ιό ή πόσο ζει ο ιός εκτός του ανθρώπινου οργανισμού).

Συνεπώς θα βασιστούμε σε όσα γνωρίζουμε για τους ως τώρα γνωστούς κορωναϊούς.

Οι ιοί αυτοί προκαλούν συμπτωματολογία γρίπης (βήχα, πυρετό καταρροή, φτάρνισμα, πονόλαιμο, μυαλγίες). Χρόνος επώασης από 1,5 ως 5,2 ημέρες για τον νέο κορωναϊό σύμφωνα με τις ως τώρα ανεπίσημες πληροφορίες. Χρόνος μετάδοσης από μία μέρα πριν την εκδήλωση συμπτωμάτων μέχρι 5-7 ημέρες μετά την εκδήλωση.

Τόπος μετάδοσης: Με σταγονίδια κατά την ομιλία , το φτάρνισμα, το βήχα. Με μολυσμένα αντικείμενα τα οποία ακουμπάμε με τα χέρια μας (μολυσμένες επιφάνειες όπως διάφορα αντικείμενα, κουπαστές, πόμολα, γραφεία κ.λ.π.) και στη συνέχεια τα ακουμπάμε στο στόμα, τη μύτη, ,τα μάτια μας ή τρώμε χωρίς να πλύνουμε τα χέρια μας.

• Πως μπορείτε να προστατευθείτε;

Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες για την πρόληψη των αναπνευστικών λοιμώξεων:

α) Πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Βοηθήστε επίσης τα μικρά παιδιά να κάνουν το ίδιο. Αν δεν είναι διαθέσιμα νερό και σαπούνι, τότε χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών με βάση το αλκοόλ.

β) Καλύψτε την μύτη και το στόμα σας με χαρτομάντηλο, όταν βήχετε ή φτερνίζεστε και στη συνέχεια πετάξτε το στο καλάθι απορριμμάτων.

γ) Αποφύγετε να αγγίξετε τα μάτια, την μύτη και το στόμα σας με ακάθαρτα χέρια.

δ) Αποφύγετε την στενή επαφή, όπως ανταλλαγή φιλιού, χειραψίας, κοινή χρήση μαχαιροπήρουνων ή άλλων οικιακών σκευών με άτομα που είναι άρρωστα ή εν προκειμένω άτομα ύποπτα λόγω χώρας προέλευσης (Κίνα).

ε) Καθαρίζετε και απολυμαίνετε τακτικά επιφάνειες όπως ο πάγκος της κουζίνας, τα πόμολα, οι πόρτες ή άλλες επιφάνειες στο χώρο εργασίας.

ζ) Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι επίσης ένα μέτρο προστασίας, δημιουργεί όμως αρνητικές εντυπώσεις στο χώρο δουλειάς.

Συνεπώς, κλείνοντας, ο καλύτερος τρόπος πρόληψης είναι η σχολαστική τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής, ο καλός αερισμός των χώρων και η κατά το δυνατόν αποφυγή του συγχρωτισμού κατά τους χειμερινούς μήνες που παρατηρείται η έξαρση των ιώσεων.

Παρακολουθούμε ως είναι φυσικό το όλον θέμα και θα σας ενημερώνουμε εγκαίρως για ότι νέο προκύψει.

Με εκτίμηση, Ι. Φλέσουρας

Παθολόγος / Υπεύθυνος Ιατρικού τμήματος της PROVISION OMSSE ΕΞΥΠΠ

Categories