ΝΕΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Ιατρικά Αρθρα

Διαβήτης και Αλκοόλ

Παναγιώτα Κωνσταντοπούλου,
Ειδικός Παθολόγος, ιατρός Α.Τ.Π.Σ.Υ.Τ.Ε.,
Μέλος της Ελληνικής ∆ιαβητολογικής Εταιρείας

Η κατανάλωση αλκοόλ από τους διαβητικούς ασθενείς έχει αποτελέσει αντικείμενο προβληματισμού τόσο για τα άτομα που λαμβάνουν αγωγή με αντιδιαβητικά δισκία όσο και για όσους είναι ινσουλινοθεραπευόμενοι.

Το αλκοόλ απορροφάται στον οργανισμό μας από το στομάχι και το λεπτό έντερο. Εμφανίζεται στην κυκλοφορία στα πρώτα πέντε λεπτά μετά τη λήψη του!!! Τα επίπεδά του στο αίμα όμως φτάνουν στο υψηλότερο επίπεδο 30-90 λεπτά αργότερα!!!

Το άτομο με κακή ρύθμιση του σακχάρου του είναι επιρρεπές σε υπογλυκαιμικά επεισόδια αν κάνει απρόσεκτη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών παρά την αρχική και παροδική υπεργλυκαιμία που παρατηρείται. Αιτία για το γεγονός αυτό αποτελεί η ενίσχυση της υπογλυκαιμικής δράσης της ινσουλίνης ή των άλλων αντιδιαβητικών παραγόντων.

Ας έχουμε υπόψη μας ότι η κατανάλωση αλκοόλ με άδειο στομάχι μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ΥΠΟΓΛΥΚΑΙΜΙΑ τόσο σε άτομα που λαμβάνουν δισκία όσο και σε όσους κάνουν ινσουλίνη. Όταν το αλκοόλ συνδυάζεται με φαγητό συνήθως τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα δεν επηρεάζονται σε καλά ρυθμισμένους διαβητικούς. Επίσης διατροφή πλούσια σε λιπαρά και πρωτεΐνες καθυστερεί την απορρόφησή του από τον οργανισμό γιατί αυξάνεται ο χρόνος που απαιτείται για τη γαστρική κένωση.

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας επιτρέπονται καθημερινά (2) ποτά για τους άντρες και (1) για τις γυναίκες. Ως μονάδα μέτρησης θεωρούνται τα 45 ml αλκοολούχου ποτού με υψηλούς αλκοολικούς βαθμούς (ουίσκι, βότκα, ρούμι) ή 150 ml κρασιού ή 330 ml μπύρας.

Ακόμα όμως και στην περίπτωση της ιδανικής ρύθμισης των τιμών σακχάρου του αίματος το αλκοόλ απαγορεύεται σε διαβητικούς με συχνά υπογλυκαιμικά επεισόδια, ιστορικό παγκρεατίτιδας και αυξημένες τιμές τριγλυκεριδίων.

Οδηγίες κατανάλωσης αλκοόλ σε διαβητικούς ασθενείς

  • Ακολουθείτε τις συστάσεις του θεράποντος ιατρού και του διαιτολόγου σας σε σχέση με τη λήψη αλκοόλ.
  • Σε καμία περίπτωση μην καταναλώνετε περισσότερα από 2 ποτά ημερησίως.
  • Υπολογίστε τις θερμίδες του αλκοόλ στο διατροφικό σας πλάνο. Αντικαθιστά δύο ισοδύναμα λίπους.
  • Μην ξεχνάτε να ελέγχετε το σάκχαρο πριν τον ύπνο αν καταναλώσατε αλκοόλ το βράδυ και καλό είναι να γίνεται λήψη (1) ισοδυνάμου σύνθετων υδατανθράκων (15 γρ. υδατάνθρακες) πριν πάτε για ύπνο.
  • Μην καταναλώνετε ποτέ αλκοολούχα ποτά με άδειο στομάχι.
  • Αποφεύγετε τη χρήση αλκοόλ εφόσον έχετε υψηλά τριγλυκερίδια.
  • Μην ξεχνάτε ότι το αλκοόλ απαγορεύεται πάντα και σε όλους πριν την οδήγηση

Categories